Vask og stell av linduker og lintekstiler Med riktig stell kan linduken din vare i flere generasjoner

Stell og vask av lin

Lin er et enestående naturmateriale. For å ta best mulig vare på linduker, linhåndklær og bordløpere i lin er det små og enkle grep som skal til.

Her får du tips til stell og vask av lin

Lin er et historisk tekstilmateriale som de siste årene har lidd under at alt skal være så lettvint. Gammeldagse vaskemetoder og stryking har i noen år kommet i bakleksa i forhold til strykefrie og syntetiske materialer. Nå er imidlertid den fantastiske linen på full fart tilbake og vi spår at kvalitet, bærekraft og natur vil prege interiør- og motebildet i mange år fremover.

Er du den heldige eier av gode lintekstiler, blir du lett glad i dem og da vil vask og stell oppleves som ren kjærlighet. Og det beste er – med godt stell blir lin vakrere og vakrere med tiden.

Vask av lin

Noen enkle regler for vask av dine kvalitetsduker i lin:

  • Unngå vaskemidler med blekemiddel
  • Du bør ikke bruke for høy varme: max 60 grader for hvite og ufargede lintekstiler. Max 40 grader for fargede linprodukter
  • Legg linplagg, linduk, linservietter, linhånklær og andre linvarer i kaldt vann en stund før vask
  • Unngå sentrifugering av lin
  • Bruk Neutral, Milo eller kjøp såpespon på nettet. Husker du Sunlight-såpe? Den er også utmerket til å vaske lin
  • Bruk gjerne skånegang på vaskemaskinen
  • Ikke fyll vaskemaskinen full ved vask av lin
  • Vi anbefaler ikke å oppbevare lin i plast

Slik tørker du linduker og lintekstiler

Har du tilgang til en gammel kaldrulle? Disse er perfekte for lin. En linduk, linhåndklær og linservietter blir bare vakrer jo flere ganger du ruller dem i tørkeprosessen.

Det er også gunstig å legge linen flatt og stryke tøyet ut med hånden flere ganger mens det tørker. Dette krever at du har et bord som tåler vann.

Linklær kan med fordel henges på kleshenger. Strekk i tøyet i løpet av tørketiden. Ved å unngå strykejern vil du oppdage at klærne ikke krøller seg så mye under bruk.

 

Fjerning av flekker på lin

Lin har den fantastiske egenskapen at den ikke tar til seg støv, flekker eller lukt. Men av og til hender det at uhellet er ute og da kan du bruke disse enkle flekkfjerningstipsene:

Frukbaserte flekker, for eksempel vin, juice eller syltetøy, fjernes ved å slå kokende vann gjennom flekken. Ikke bruk såpe i første omgang. Hvis du ikke klarer å fjerne flekken helt, så ikke fortvil. Resten blir gjerne borte i vask.

Har du sølt kaffe eller fått fettbaserte flekker, bør de legges i kaldt vann før du vasker dem.

Dine linduker kan overleve generasjoner

All behandling av lin går ut på å beholde linfibrene så intakte som mulig. Linfibrene har ganske magiske egenskaper – som du kan lese mer om her.

Lykke til med behandlig av DINE linduker!

Gode lintekstiler går i arv!

Gode linduker går i arv Gode linduker går i arv

lagt til handlevogn